" TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI " MAVİ VE BEYAZ YAKALILAR İÇİN YENİ TREND…

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI; MAVİ VE BEYAZ YAKALILAR İÇİN YENİ TREND…

Sosyal güvencesi olup da özel hastanelerde tedavi olmak isteyen hastaların fark ücretlerini karşılayan tamamlayıcı sağlık sigortası, Sağlık sigortalarında özellikle Mavi ve Beyaz yakalılar için yeni trend haline geldi.

2012 yılında adını duymaya başladığımız "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası"na ilgi her geçen gün artmaktadır. Tamamlayıcı sağlık poliçesi adedi 2017 yılı sonunda toplamda 643 bini aşarken, 2016 yılına göre artış oranı yüzde 100'e yaklaştı. Söz konusu adet içinde en önemli değişim ise şirketlerin çalışanlarına yaptığı özel sağlık sigortası poliçesinden hızla tamamlayıcı sağlık poliçesine dönmesinde görüldü.

Peki nedir bu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, neleri kapsar, neyi tamamlıyor, aranan şartlar nelerdir, hangi Hastahanelerde anlaşmalı olarak geçmektedir?

NEYİ ‘TAMAMLIYOR’?
Genel Sağlık Sigortası kapsamında, SGK tarafından karşılanan sağlık giderlerinin yanında bir de bu sigortanın kapsamına girmeyen bazı sağlık harcamaları bulunuyor. Örneğin; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde, yoğun bakımda tedavi görmek genel sağlık sigortasının kapsamına girerek ücretsiz olsa da tedavi olmak ücrete tabi oluyor. SGK, bu tedavi masrafının belli bir miktarını ödüyor, geriye kalanı ise hastane yüzde 200’e kadar varan farklarla hastadan istiyor.

Özel sağlık sigortası da bu harcamaların ve ek masrafların belli bir kısmını karşılayabiliyor. Ancak bazı harcama ve masraflar özel sağlık sigortası poliçesine de dâhil olmayabiliyor. İşte tamamlayıcı sağlık sigortası tam da bu noktada devreye giriyor. SGK tarafından karşılanmayan tüm giderler ile ek masraflar; özel sigorta şirketlerinin çıkarttığı bu tamamlayıcı sağlık sigortaları tarafından karşılanabiliyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortası, özel sağlık sigortalarının bir çeşidi olarak düşünülebilir. Kamu, sigorta şirketleri ve özel hastanelerin ortak bir noktada buluşarak geliştirdiği bu sigortayı kısaca, ‘sigorta şirketi ve SGK ile anlaşması olan özel hastanelerde geçen özel sağlık poliçesi’ olarak tanımlayabiliriz.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 NOKTA
Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi satın alırken nelere dikkat edilmeli?
1- Anlaşmalı hastane listesinin yaygın hastane grubu veya gruplarını içermesi
2- ‘Ömür Boyu Yenileme Garanti Hakkı’ kazandırıyor olması
3- Prim ve teminat şartlarının rekabetçi olması
4- Geçmişten gelen rahatsızlıklara da teminat veriyor olması,
5- Poliçeyi düzenleyecek acente/kurumun sigortalıya bu poliçe kapsamında verilecek teminat ve hizmetlerin net olarak aktarmasının ardından poliçe düzenlemesi ve poliçe süresince gerekli zamanlarda teknik destek ve yönlendirme yapabiliyor olması.

NASIL KULLANILIR?
Tamamlayıcı sağlık sigortasını kullanabilmenin koşulları:
1- Sigortalının SGK ile anlaşmalı olan özel hastanelere gitmesi
2- SGK anlaşmalı özel hastane ile sigorta şirketinin de Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Anlaşması’nın olması
3- SGK ile anlaşmalı özel hastanede, sigortalının işlemlerini gerçekleştiren doktorun da SGK ile anlaşmalı olması
4- Tedavisi talep edilen rahatsızlığın poliçe öncesine dayanmaması (Bu, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebiliyor. Bazı sigorta şirketleri, poliçe öncesine dayanan rahatsızlıklarla ilgili sağlık masraflarını da karşılayabiliyor.)
5- Sigorta şirketinin tamamlayıcı sağlık poliçesinin özel ve genel şartlarına uygun olması.

ARANAN ÜÇ ŞART
Tamamlayıcı sağlık sigortasına sahip olabilmek ve bu sigortan faydalanabilmek için, tüm sigorta şirketlerinin genel anlamda aradığı üç temel şart var. Bunlardan ilki; sigortayı yaptıracak olan kişi/kişilerin mutlaka SGK’lı olması ve SGK’ya prim borcu olmaması. İkinci olarak ise; tamamlayıcı sağlık sigortasının ek ücretleri karşılaması için sadece özel sağlık kurumlarının SGK ile anlaşmalı olması yeterli değil.

Buna ek olarak, bu kurumlardaki branşların ve doktorların da SGK ile anlaşmalı olması gerekiyor. SGK anlaşması olmayan hastanelerde tamamlayıcı sağlık sigortası geçmediği gibi branş ve doktorlar için de aynı durum geçerli oluyor. Poliçe satın alınan sigorta şirketinin, gidilen hastane ile mutlaka anlaşma imzalamış olması da üçüncü şart.

Sigorta şirketlerinin anlaşma imzalamadığı hastanelerde söz konusu poliçenin geçerliliği bulunmuyor; muayene, operasyon, tahlil, vb. gibi işlemlerden sonra çıkan faturanın tamamı sigortalıdan talep ediliyor. Her üç şart da sağlanıyorsa tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girebiliyor ve ‘Genel Sağlık Sigortası’ kapsamındaki sağlık hizmetleri için, sigortalılardan alınacak ilave ücretleri karşılıyor.

PRİMLER NE KADAR?
Tamamlayıcı sağlık sigortalarında ürün primleri de, poliçe içeriklerine ve poliçe yapılan kişilerin yaşlarına göre değişiklik gösteriyor. Rakam 250 TL ile 1000 TL arasında değişebiliyor. Sadece yatarak tedavi teminatlarını içeren poliçelerde primler 180 TL’den başlayabiliyor.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının daha pek çok özelliği var. Özel sağlık sigortaları, özel hastanelerde ayakta tedavi bedelinin genelde yüzde 80’ini karşılarken, tamamlayıcı sağlık sigortasında bu hizmetin yüzde 100’ü karşılanıyor. Ayrıca kişi, eşi ve çocukları için de prim ödeyerek tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabiliyor. Bunların yanında ilaç giderlerinin sigorta kapsamına girmediğini de belirtmekte fayda var.

Anlaşmalı Hastaneleri aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

http://imecedestek.com/anlasmali-kurumlar.php?sigortasirketi=3